2019. április 11., csütörtök

NAGYBÖJT GYERMEKSZEMMEL

Az előző évekhez hasonlóan idén is fontosnak tartjuk, hogy a nagyböjt lényegét közelebb hozzuk a gyermekekhez is. 
Ennek érdekében most is felállításra került a templomtérben a nagy fakereszt a sok-sok kicsi szöggel. Minden szentmise és igeliturgia végén minden gyermek kihúzhat egy szöget a keresztből. Mire eljutunk a Nagyhét végére, a szögek száma jelentősen megfogyatkozik, ha ügyesen és szorgalmasan járunk templomba, el is fogynak, ahogy ez eddig minden évben meg is történt. A szögek kihúzása azt jelképezi, hogy a mi kis életünkben azzal tudunk könnyíteni Jézus keresztjén, ha jók vagyunk, jót cselekszünk, és aktívan részt veszünk a szentmiséken. 

A másik fontos eszköz, amivel a nagyböjti készületbe be tudjuk vonni a kicsiket, a keresztút "lefordítása" a gyermekek nyelvére. Szerencsére számos, a gyermekek számára íródott keresztút közül lehet már válogatni, amelyek az ő életük eseményein példálózva vezetnek végig az egyes állomásokon. 
Április 7-én, vasárnap a szentmise előtti keresztutat a Mustármag-csapat - olvasni már tudó - tagjai végezték. Ott voltak köztük a korábbi években elsőáldozó fiúk, az idei évi elsőáldozáshoz járuló, valamit a jövő évben elsőáldozásra készülő gyermekek is. A legfiatalabb résztvevőnk még csak első osztályos, de mindannyian szépen, érthetően és átéléssel mondták el a rájuk osztott stációkat. 
Nagy öröm volt látni azt is, hogy a gyermekek keresztútjára szép számmal gyűltek össze a hívek, mindjárt a kezdéskor. Azt hiszem ez az élmény mindenképpen megérte a szokásosnál fél órával korábbi indulást.












Nincsenek megjegyzések: