2016. október 23., vasárnap

KÉSZÜLETÜNK MINDENSZENTEKRE ÉS HALOTTAK NAPJÁRA

Október vége felé már mindannyian készülődünk a közelgő jeles napokra: Mindenszentekre és Halottak napjára. Megvásároljuk a gyertyákat, mécseseket, virágokat és koszorúkat. Sokan elutazunk azokra a lakóhelyünktől távolabb eső településekre is, amelyek temetőiben rokonaink, ismerőseink nyugszanak, és ahová az év többi részén talán nem jutunk el. Alkalmat teremthetnek ezek a napok arra is, hogy az egymástól messze élő, ritkán találkozó családtagok, rokonok összegyűljenek.

Ne feledkezzünk azonban meg arról sem, hogy a keresztény ember nemcsak virággal és gyertyagyújtással emlékezik halottaira. Ezek mind nagyon szép szokások, de náluk is értékesebb az ima, amit szeretteink lelki üdvéért mondunk. 

Aki a temetőt ájtatos lélekkel látogatja és legalább lélekben imádkozik a megholtakért, november 1-je és 8-a között mindennap teljes búcsút nyerhet, amit felajánlhat bármely elhunyt lélekért, melynek feltétele a gyónás, áldozás és a Miatyánk, Hiszekegy és Üdvözlégy elimádkozása a pápa szándékára.
Aki Halottak napján (vagyis az azt megelőző nap delétől a Halottak napját követő éjfélig) meglátogat egy templomot, vagy nyilvános kápolnát, szintén teljes búcsút nyerhet a fenti feltételekkel. 

Galgagután az idei évben a szertartásrend az alábbiak szerint alakul:

2016. november 1. kedd
  • 10:30  Szentmise Mindenszentek tiszteletére a Galgagutai Isteni Irgalmasság templomban
  • 16:30  Temetői szertartás (melyet követően lehetőség lesz a síremlékek megáldására is)
2016. november 2. szerda
  • 17:00  Halottak napi igeliturgia a Galgagutai Isteni Irgalmasság templomban
Az idei évben is van lehetőség szentmise szándékot kérni elhunyt szeretteinkért, hozzátartozóinkért Halottak napja ünnepéhez kapcsolódóan. A templom bejárata melletti asztalkán találhatóak az erre a célra előkészített borítékok, amibe az elhunytak nevét elhelyezhetik a kedves testvérek. November hónapban ezekre a szándékokra ajánljuk fel a szentmiséket.


Nincsenek megjegyzések: