2010. november 11., csütörtök

PLÉBÁNIAFELÚJÍTÁS!

Mint azt már említettük, Galgaguta a Berceli Egyházközség fíliája. József Atya "főhadiszállása", a plébánia tehát Bercelen található.

Idén a Berceli Egyházközség nagy feladatnak látott neki, természetesen a társ-egyházközségek támogatásával. A plébánia épülete ugyanis már bőven hagyott kívánnivalót maga után, és most végre - egy nyertes pályázat segítségével - sor kerülhetett az épület teljes körű külső felújítására, tetőcserével, szigeteléssel, nyílászáró-cserével és még sorolhatnám.

A munkálatok befejeződtek, melyről a hivatalos pályázati értesítő itt olvasható:

TÁJÉKOZTATÓ

2010. október 29. - november 02.


Örömmel tájékoztatjuk Bercel lakosságát és híveinket, hogy befejeződött a Bercel Római Katolikus Plébánia felújítása.

Bercel Római Katolikus Plébánia 100%-os támogatásban részesült (A 138/2008. (X.18.) FVM rendelet alapján - vidéki örökség megőrzéséhez)., miszerint a település védett értékei a jövő nemzedékei számára megőrződnek, fenntarthatóvá válnak.

A Bercel Római Katolikus Plébánia, nonprofit szervezet, önerőből nem volt képes beruházás, fejlesztés megvalósítására, ezért pályázatot nyújtott be. A XIX. század első felében épült klasszicista plébánia a település műemlékei közé tartozik, ezért jogos igény a községről alkotott kép javítása érdekében annak eredeti helyreállítása.

A fejlesztéssel a plébánia műemléki jellegét megtartva, külső állapotát javították. [Az épület padlásterének hőszigetelését, a gangon a teljes aljzat és a padlóburkolatok cseréjét., a tetőszerkezet és bádogozás teljes felújítását, az épület északi sarkánál új támfal építését, a födém statikai megerősítését, a homlokzat hőszigetelő vakolását/festését, kémények felújítását, külső nyílászárók (ablak,ajtó) cseréjét és nem utolsó sorban az építmény körüli járda építését.]

Az MVH lehetőséget biztosított, hogy a Bercel Római Katolikus Egyházközség pályázat keretében 38.384.640 millió forintot a Bercel Római Katolikus Plébánia felújítására fordíthasson.

A plébánia épülete központi helyet foglal el a település életében. (hitoktatás, ifjúsági csoportos foglalkozás, énekkari összejövetelek, készületek az évközi ünnepekre és műsorokra, Bercel és a hozzá tartozó falvak képviselőtestületeinek találkozója, papi összejövetelek, baba-mama klub foglalkozások)

Az itt élők számára kiemelt értékkel bírnak ezek az építmények. A település élhetővé tételét alapozzuk meg azáltal, hogy a felújítás során egy esztétikus műemlék épülettel büszkélkedhetnek az itt élők. A rendezett településkép hozzájárul a község idegenforgalmi, gazdasági vonzerejének növeléséhez. A rendezett környezeti állapotok, vonzóvá teszik a települést a turisták számára is.


„Isten dicsőségére, ember szolgálatára”



Nincsenek megjegyzések: