2024. március 6., szerda

NAGYBÖJT

Az egész egyházi év csúcspontja az Úr Jézus szenvedésének és feltámadásának húsvéti szent három napja, mikor is Krisztus halálunkat halálával megtörte, és az életet feltámadásával újjászerzette. Ezt a nagy titkot, misztériumot ünnepeljük minden vasárnap, de különösen is a húsvéti ünnepkörben. A húsvéti ünnepkör a húsvéti időből, és az azt előkészítő nagyböjti időből áll. Az ősegyházban a nagyböjti idő mindenek előtt a keresztségre való felkészülés utolsó szakaszát jelentette, és a nagyböjti liturgia hangolta és hangolja mai is a húsvéti misztérium megünneplésére mind a keresztelendőket, mind a hívőket, akik visszaemlékeznek keresztségükre és bűnbánatot tartanak.

A nagyböjti idő hamvazószerdával kezdődik, mely szigorú böjti nap. A nagyböjt liturgikus színe a lila. Ez a szín jelenik meg a miseruhán, az oltárterítőn. Nagyböjt kezdetétől a húsvéti virrasztásig nem mondunk Allelujá-t, és nem énekeljük a Dicsőséget. Nagyböjt negyedik vasárnapját és a nagyböjtre eső főünnepeket kivéve nem szabad az oltárt virággal díszíteni, a hangszerek használata pedig csak az ének kíséretére van engedélyezve.

A nagyböjt közepére esik az ún. „Laetare-vasárnap” vagy rózsaszín vasárnap, mely mondanivalójának központjában az öröm áll. Ahogy a neve is mutatja, ezen a vasárnapon a lila színt egy kis időre felváltja a rózsaszín, az öröm színe. 

Az öröm vasárnapját követi nagyböjt 5. vasárnapja, mely a liturgikus hagyomány szerint feketevasárnap, a Jézus szenvedésére való emlékezés kezdőnapja. Ezen a napon a templomok feszületeit, valamint az Úr képeit a feltámadás ünnepéig lila színű böjti lepellel takarják le. 

A nagyböjti időszak három jellegzetes cselekedete: az ima, a böjt és az adakozás. A nagyböjt egyik jellemző imádsága, elmélkedése a keresztútjárás, mely során Jézus szenvedésének egyes állomásait elmélkedhetjük végig akár közösségben, akár egyénileg végezve. 

Templomunkban minden vasárnap a szentmisét megelőző fél órában a Szent Márton imacsoport tagjainak vezetésével közösen végezzük a keresztutat, illetve az elmúlt évek hagyományaihoz hűen egy idén is egy alkalommal, 2024. március 17-én vasárnap 10 órától a Mustármag csoport vezetésével a gyermekek keresztútját járjuk majd végig. 

/lsd.: https://www.martinus.hu/lelkiseg/liturgia/5049/az-egyhazi-ev-a-nagybojti-ido/




Nincsenek megjegyzések: