2022. április 30., szombat

ÜNNEPI KÖRKÉP

Az elmúlt hetekben a kereszténység legnagyobb ünnepére, Húsvétra készültünk - két járványtól sújtott, rendhagyó év után végre ismét a régi kerékvágásban. 

Nagyböjtben újra minden héten közösen végeztük a keresztutat, az egyik alkalommal a Mustármag gyerekcsoport vezetésével. A gyerekek vasárnaponként ismét lelkesen húzták ki a keresztből a jelképes szögeket a jócselekedeteik jutalmául.

Virágvasárnappal kezdetét vette a Nagyhét. Idén ismét barkaszenteléssel és körmenettel emlékeztünk meg Jézus Jeruzsálemi bevonulásáról, a Passió átélésében pedig a püspökhatvani Pro Musica kórus volt segítségünkre.


Nagycsütörtökön az Utolsó Vacsorára és az Oltáriszentség alapítására emlékeztünk, elbúcsúztattuk a harangokat és az orgonaszót egy időre, az oltárfosztást követően  pedig a Szent Márton imacsoport vezetésével imaórában virrasztottunk együtt az Úr Jézussal. 


Nagypénteken a kereszt és Jézus áldozata került a figyelmünk középpontjába: a szertartáson ismét végigelmélkedtük a szenvedéstörténetet és kifejeztük hódolatunkat a keresztre feszített Krisztus előtt. 


A szertartást követően Jézus sírja mellett imádkoztunk egy órát, ismét a Szent Márton imacsoport vezetésével. 


Nagyszombaton este Húsvét vigíliáját ünnepeltük, tűzszenteléssel, a húsvéti gyertya meggyújtásával, a harangok visszahívásával. Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, az eső miatt körmenetet csak jelképesen, a templomon belül tudtunk tartani. 



A húsvéti ünnepkörhöz szervesen kapcsolódik az Isteni Irgalmasság vasárnapja, amit a Húsvétot követő vasárnapon ünneplünk. Ez a nap számunkra különösen fontos, hiszen ez egyben templomunk búcsúja is. 

Az ünnepi szentmise keretében József atya megáldotta az Eucharisztikus Kongresszuson kapott különleges kelyhet és miseruhát. 



Ezen a napon az új búza megszentelésével a jó termésért is imádkoztunk. 




Nincsenek megjegyzések: