2018. február 18., vasárnap

ITT VAN A BÖJT, ITT VAN ÚJRA....

Mintha csak tegnap lett volna, hogy az adventi gyertyagyújtásokról adtunk tudósítást, és máris elérkezett az egyházi év egy újabb "kiemelt időszaka": a Nagyböjt.
Hamvazószerdán vagy a rá következő vasárnapon hamuval jelölik meg a homlokunkat, hogy ezzel is tudatosuljon bennünk: átutazóban vagyunk itt ezen a világon.

Nagyböjt az elcsendesedés, a magunkba szállás időszaka. Ezt segítik a rendszeresen végzett keresztutak is, amelyek segítségével egyénileg és közösen is végigelmélkedhetjük Jézus szenvedéseit. Az ima mellett fontos szerepet kap a böjtölés: a kötelezően előírt pénteki hústilalom és a hamvazószerdai, nagypénteki szigorú böjt mellé sokan választanak további lemondásokat, amik megnyilvánulhatnak étkezésben (pl. az édesség elhagyása), vagy akár televíziónézési szokások megváltoztatásában, egyébként terhes feladatok önként vállalásában, és még sorolhatnánk.

Templomunkban is lehetőség nyílik kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy közelebb kerüljenek Nagyböjt lényegéhez. Minden vasárnap 10 órai kezdettel közösen végezzük a keresztutat.














A gyerekek számára pedig idén is felállítottuk a keresztet a kis szögecskékkel, melyekből minden gyermek minden vasárnap kihúzhat egyet. Ez kézzelfoghatóvá teszi számukra, hogy minden egyes vasárnapi miselátogatással könnyíteni tudnak Jézus szenvedésén.







Kívánunk mindenkinek tartalmas nagyböjti készületet!


Nincsenek megjegyzések: