2015. február 18., szerda

HAMVAZÓSZERDA

Új időszak kezdődik a mai nappal az egyházi évben: Nagyböjt - az elcsendesedés, a bűnbánat ideje. Lélekben készülünk az előttünk álló jeles napokra: a Virágvasárnappal kezdődő Nagyhétre, benne az Oltáriszentség alapítására, az Úr Jézus kereszthalálára és dicsőséges Feltámadására mint a kereszténység legnagyobb ünnepére.
A lelki felkészülés egyik fontos "eszköze" a böjt. Hamvazószerda és Nagypéntek szigorú böjti nap: a hústól való tartózkodás mellett ilyenkor csak háromszor érkezünk, és ebből csak egyszer lakunk jól. Nagyböjt többi péntekje is böjti nap, ilyenkor hústilalom van érvényben. Persze ez nem jelenti azt, hogy böjtölni csak pénteken lehet. Sőt! A böjt lényege a lemondás, az önfegyelem és önmegtartóztatás. Böjtölni tehát sokféleképpen lehet, a lényeg, hogy valami olyan dologról mondjunk le, ami számunkra áldozattal jár. Vonatkozhat ez az étkezéseinkre, de akár a tévénézési szokásainkra, vagy káros szenvedélyeinkre is.
A böjtöléshez-lemondáshoz is kapcsolódik a Nagyböjt másik kulcsszava. az alamizsna, hisz amiről lemondunk, vagy amit a böjt által "megspórolunk", azzal másokon segíthetünk. De ezen felül is érdemes felhasználnunk ezt az időszakot arra, hogy jót cselekedjünk másokkal.
Ráhangolódásunkat segíti a rendszeres ima és keresztút-járás is. Jó elhatározás lehet, ha most a Nagyböjt elején kiválasztunk egy tartalmában az ünnepkörhöz illő, léleképítő könyvet, és abból minden este olvasunk néhány oldalt, hogy lehetőleg Húsvétig eljussunk a végéig.

Jó felkészülést kívánunk Mindenkinek!


„Az imádság kieszközli
az erőt a böjtöléshez,
a böjtölés pedig méltóvá tesz
az imádság kegyelmeire.
A böjt erősíti az imádságot,
az imádság megszenteli a böjtöt,
és bemutatja az Úrnak.”

(Forrás: http://www.cisztercimonostor.hu/indexc.php?id=nagybojt1)


Nincsenek megjegyzések: